موزه هنر ایران

در عمارت بسیار زیبا و قدیمی مرمر تأسیس‌شده است. ساختمان مرمر به دست معماران و استادکاران برجسته ایرانی با سنگ­های سبزرنگ مرمرینِ نگاشته به گل‌وبته، نقوش گیاهی و جانوری در مرکز تهران بنا گردید. عمارت موزه هنر باغ زیبایی با گستره سه و نیم هکتار و زیربنای 2870 مترمربع احداث شد. کار ساخت آن از […]

در عمارت بسیار زیبا و قدیمی مرمر تأسیس‌شده است. ساختمان مرمر به دست معماران و استادکاران برجسته ایرانی با سنگ­های سبزرنگ مرمرینِ نگاشته به گل‌وبته، نقوش گیاهی و جانوری در مرکز تهران بنا گردید. عمارت موزه هنر باغ زیبایی با گستره سه و نیم هکتار و زیربنای 2870 مترمربع احداث شد. کار ساخت آن از سال 1304 آغاز و بیش از یک دهه ادامه یافت.

نمای بیرونی بنا با سنگ­تراشی­های زیبا یادآور هنر هخامنشی است. در معماری عمارت، شیوه‌های گوناگون اعم از ایرانی و غیره قابل‌مشاهده است. لئون تادوسیان معماری عمارت را به عهده داشت و یک نقشه‌کش به نام بوریس به همراه استاد حاج اکبر کاچار معمار، او را همراهی می‌کرد. تزیینات گوناگونی از هنر ایرانی همچون کاشی­کاری، سنگ­تراشی، آینه‌کاری، خاتم‌کاری در این بنا قابل‌مشاهده است. هنرمندان برجسته‌ای مانند استاد حسین ­کاشی ­تراش اصفهانی، محمد صنیع خاتم، حسین عبدالباقی کاشانی و جمعی از استادکاران ممتاز کشور در ساخت این بنا اهتمام داشته‌اند. استخوان­بندی و سفت‌کاری عمارت تا سال 1313 پایان‌یافته بود و هنرمندان مختلف هرکدام بخشی از بنا را با هنر دست خود آراسته نمودند. این بنا در 30 خرداد 1357 با شماره 1606 به ثبت ملی رسید.

موزه در دوطبقه با تالارهای متعدد گزیده‌ای از تاریخ هنر ایران در اعصار گوناگون را نشان می‌دهد. در طبقه همکف سه تالار نخست به معرفی آثار ایرانیِ پیش‌ازتاریخ تا سده‌های نخستین اسلامی همانند سفالینه‌های منقوش، ابزار زندگی و ظروف پرداخته است. در تالاری دیگر، گزیده­ای از آثار فاخر هنر ایرانی، اسلامی در رشته‌های گوناگون دیدنی است. برای ورود به تالارهای طبقه فوقانی، از یک سرسرا گذر خواهد شد که آکنده از تزیینات چشمگیر و خیره‌کننده است. در طبقه بالا تالارهایی با نمایش نقاشی و نگارگری ایرانی، هنر بافته، خوشنویسی و کتاب­ آرائی، با آثاری ممتاز قرار دارد.

تالار ورودی یا سرسرا، مجموعه‌ای کم ­نظیر از تزیینات داخلی بنا را به نمایش می‌گذارد. دیوار­ها تا بلندی یک متر از سنگ مرمر زرد متمایل به نارنجی و سقف دارای گچ­بری و رنگ­آمیزی با ته رنگ سبز است. پلکان مرمری با سنگ­تراشی و نقش‌بندی برجسته، برگرفته از هنر هخامنشی و ساسانی و آراسته به نقوش گل‌وبته با شاخ و برگ گیاهان است. در بالای سرسرا، تاق گنبدی شکلی قرار دارد که طرح آن الهام گرفته از گنبد مسجد شیخ لطف ­الله و اثر هنرمندانی چون استاد حسین لرزاده، حسین کاشی ­تراش، اسماعیل خاک­ نگار­مقدم، ابراهیم کاظم پور است  و همراه با تزیینات مقرنس گچی، کاشی­کاری هفت‌رنگ ِ‌حاج محمود اَرش ­نگار و طرح­های استاد حسین بهزاد، تذهیب و منقوش شده است. در گلوگاه گنبد مشبک­­های منقوش و خیره‌کننده‌ای نور را به فضای داخلی بنا پیوند می‌دهد. دیوارهای شمالی و جنوبی سرسرا مزیّن به تابلوهایی از هنرمند آلمانی آلبرت هونمان با دستمایه‌هایی از خطوط راه‌آهن و بندر- به‌احتمال بسیار مربوط به ایستگاه راه‌آهن پل ورسک و بندر نفت‌خیز خارک ­ و تابلوی دیگری از عمارت تخت­ جمشید و کاخ آپادانا است. افزون براین بر دیواره غربی و شرقی، دونگاره روایی همراه با تذهیب اثر حسین طاهرزاده بهزاد در بلندی شش متری دیده می‌شود. در کنج سرسرا مقرنس­های گچی به شکل آویز­های قندیل مانند با نقوش گیاهی زیبایی جلوه گری می‌کند. درهای ورودی هر تالار با تأثیر­پذیری از هنر ساسانی دربرگیرنده نقوش روایی، شکارگاه، گیاهی و حیوانات افسانه‌ای اثر استاد سیّد علی و استاد نوروز منبّت شده است. راه گردش در موزه از سوی راست طبقه همکف با تالارهای گذر تاریخ آغاز می‌شود، که چهار تالار در همکف و نه تالار در طبقه بالا را در برمی‌گیرد.

 

راه دسترسی به موزه:

دسترسی با مترو ایستگاه مترو امام علی (ع) واقع در خط ۲ مترو (صادقیه-فرهنگسرا) پیاده شوید، پس از رسیدن به تقاطع امام خمینی (ره)-ولیعصر، ۵۰۰ متر به سمت ولیعصر شمالی بیایید.

دسترسی با تاکسی از پایانه میدان راه‌آهن سوار تاکسی‌های میدان ولیعصر (عج) شوید و ۵۰۰ متر پس از تقاطع امام خمینی (ره)-ولیعصر پیاده شوید.( خیابان ولیعصر یک طرفه به سمت شمال است).

دسترسی با اتوبوس سوار بی آر تی میدان راه‌آهن-تجریش (پارک‌وی) شوید و در ایستگاه امام خمینی (ره) پیاده شده و ۵۰۰ متر به سمت ولیعصر شمالی بیایید.

 

قیمت بلیت:

  • بها بلیت بازدیدکنندگان داخلی تمام‌بها 75 هزار تومان
  • بها بلیت تخفیف‌دار 50 هزار تومان
  • بها بلیت بازدیدکنندگان خارجی 500 هزار تومان

 

  • همراه داشتن کارت ملی الزامی است.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *