چالوس
chalosدرباره شهر
چالوس
چالوس از شهرهای قدیمی استان مازندران است که در گذشته به آن سالوس یا شالوس میگفتند. این منطقه که در سال ۱۳۲۵ به شهر تبدیل شده است، هم اکنون دارای دو بخش کلاردشت و مرکزی، ۵ دهستان و ۳ شهر تابعه است. چالوس از شمال به دریای مازندران، از جنوب به استان قزوین، از شرق به شهرستان نوشهر، از جنوب شرقی به شهرستان نور و از غرب به شهرستان تنکابن راه دارد. شهرستان عباس آباد نیز در شمال غربی چالوس واقعشده است. گستره چالوس 2 هزار و 800 کیلومتر مربع بوده و دارای بیش از ۱۰۰ روستا است. هوای منطقه چالوس مانند سایر شهرستانهای مازندران معتدل و مرطوب بوده و به همین دلیل رشد مراتع سرسبز و جنگلهای وسیع در این منطقه نیز رو به رشد است. ارتفاعات چالوس در نیمی از سال پوشیده از برف بوده و این شهر در بهمن ماه بیشترین سرما و در تیر ماه بیشترین گرما را در خود تجربه میکند. یافتههایی از تپه کلار نشان میدهد که انسانهایی ابزارمند از تاریخ هزاره دوم پیش از میلاد در این مناطق زندگی میکردهاند. شهر چالوس در زمان حمله امیر تیمور تخریب شد و سپس تا قرنهای متمادی بهصورت روستایی کوچک باقی ماند. تا اینکه در اوایل همین سده (۱۳۱۰) با پشتیبانی دولت وقت کم کم بهصورتی شهری سازمان یافته درآمد و امروزه به یکی از مراکز گردشگری ایران تبدیل شده است. لازم به ذکر است که یکی از منابع درآمد مردم این منطقه از طریق گردشگری و جاذبههای طبیعی تامین میشود. حضور مسافران داخلی و خارجی در این شهرستان سبب رشد اقتصادی این منطقه شده است. مردم این شهرستان تا پیش از این به گویش تبری کلارستاقی صحبت میکردند که البته بخشی از آن نیز تاکنون باقی مانده است. هر چند، بخشی از مردم به زبان گیلکی اما پس از در آمیختن اقوام و فرهنگهای مختلف در طول زمان، از غلظت تمام لهجهها و گویشها کاسته شده و تمام آنها به سمت فارسی پیش رفتهاند. روی همرفته زبان چالوسی ها مازندرانی است تا شهر نشتارود تنکابن زبان مردم مازندرانی بوده، در تنکابن نيز، مردم مازندرانی زبان و اشکوری زبان ساکن هستند زبان مردم رامسر هم اشکوری بوده که چيزی بين مازندرانی و گيلکی است. مردم این منطقه از دامداری و کشاورزی امرار معاش میکنند که البته به دلیل عدم توجه مسئولین به مسئله کشاورزی در این خطه، کمبود آب زراعی و نرخ پایین خرید برنج باعث دلسردی کشاورزان و رکود اقتصادی در این منطقه شده است. رکود کارخانجات نیز از جمله دیگر بحرانهای اقتصادی این منطقه است. یکی دیگر از منابع مهم درآمد در این منطقه صید ماهیهایی از قبیل سفید، ماش، سوف، سیس، کفال، کپور و انواع خاویار است.
سوغات و صنایع دستی
از جمله سوغات های چالوس میتوان به برنجک، قماق (نوعی نان)، رشته به رشته، آغوزنون (نوعی شیرنی سنتی)، پشت زیک و نان ییلاقی اشاره کرد. همچنین مانند سایر شهرستانهای استان مازندران، چالوس نیز دارای صنایع دستی خاص شمال کشور است. از جمله این صنایع میتوان به حصیربافی، جاجیم بافی، گلیم بافی و سفالگری اشاره کرد.
جاذبه های گردشگری شهرستان چالوس
کاخ چایخوران
کاخ چایخوران از بناهای تاریخی مربوط به دوره پهلوی اول است که در زمینی به گستره 4 هزار مترمربع و در یک طبقه و زیرزمین ساخته شده است. این بنا دارای دو ورودی اصلی بنا در ضلعهای شرقی و غربی واقع هستند و فضاهای داخلی ساختمان از دو بخش اصلی و خدماتی تشکیل شده است که توسط راهروی میانی به هم متصل شدهاند. این بنا با تزئینات زیبای گچبری مزین شده است.
کاخ چایخوران در سال ۱۳۵۳ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
تفرجگاه ساحلی نمک آبرود
تفرجگاه ساحلی نمک آبرود از مکانهای گردشگری نمک آبرود است. دو طرح شنای مخصوص آقایان و خانمها با چهل چتر (سایبان) در هر کدام، بوفه، دوش آب، سرویسهای بهداشتی، اسکله قایقرانی، چایخانه سنتی، آلاچیق جهت اقامت مسافرین، رستوران، سوییتهای کوچک و مرداب ماهیگیری از جمله امکاناتی هستند که میتوانید در این تفرجگاه لوکس بیابید.
پارک جنگلی فین چالوس
پارک جنگلی فین چالوس در هفت کیلومتری جاده چالوس، تهران واقعشده است و یکی از زیباترین پارکهای جنگلی منطقه و حتی کشور بهشمار میرود. رودخانه چالوس از کنار آن میگذرد و ویژگی خاص و جالبی به آن بخشیده است. در این پارک، اردوگاهی احداث شده که کلبه و کومههایی برای اقامت مسافران دارد. این پارک امکانات خاص تفرجگاهی نظیر میز، نیمکت و زمین بازی بچهها نیز دارد. دلیل نامگذاری این پارک به فین به این دلیل بوده است که این پارک در حوزه قدیمی جنگل فین قرار دارد.
دریاچه ولشت
دریاچه ولشت در جنوب غربی چالوس و شمال شرقی منطقه کلاردشت، در درهای عمیق قرارگرفته است. با پانزده هکتار وسعت، عمق متوسط آن بیست متر برآورد میشود. این دریاچه توسط سازمان میراث فرهنگی در ۱۵ مهر ۱۳۸۸ در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شد و تمامی مناطق اطراف آن در لیست مناطق حفاظتشده سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد. ماهیگیری، قایقسواری و دوچرخهسواری از فعالیتهای محبوب در این منطقه محسوب میشوند.
دریاچه سد دریوک
دریاچه سد دریوک با آبی شیرین، حدود یک هکتار وسعت دارد و روبروی دره ولیآباد هزارچم، در دامنه کوه دال کمر قرارگرفته است. عمق دریاچه حدود پنج متر برآورد میشود و پیرامون آن را مراتع و مرغزارها احاطه کردهاند. این دریاچه مامن و زیستگاه پرندگان بومی و وحشی است و در ماههای زمستان نیز پرندگان مهاجری مانند غاز و مرغابی در اطراف آن مشاهده میشود. اقلیم مناسب، فضای طبیعی و دلنشین و چشماندازهای بدیع، جلوه تفرجگاهی جذابی به این منطقه بخشیدهاند. وجود راههای دسترسی، محوطههای اتراق، مرغزارهای وسیع و پرندگان گوناگون از دیگر قابلیتهای گردشگری دریاچه سد دریوک بهشمار میروند.
هتلها و اقامتگاه های گردشگری شهرستان چالوس
هتل پارسیان آزادی خزر (پنج ستاره) نشانی: مازندران، چالوس، روبروی نمک آبرود؛ فاصله تا پایانه مسافربری تنکابن: ۴۲ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین نمک آبرود: ۱۰ دقیقه با ماشین
هتل ونوس پلاس چالوس (پنج ستاره) نشانی: مازندران، چالوی، شهرک توریستی نمک آبرود، روبروی رستوران آبشار؛ فاصله تا پایانه مسافربری تنکابن: ۲۱ دقیقه با ماشین؛ فاصله تا تله کابین نمک آبرود: ۵ دقیقه با ماشین
هتل کوروش فاز قدیم چالوس (سه ستاره) نشانی: مازندران، کیلومتر ۵ بلوار چالوس به نوشهر؛ فاصله تا تله کابین نمک آبرود: ۳۴ دقیقه با ماشین