سوادکوه

Savadkoh

درباره شهر


سوادکوه یکی از زیباترین شهرستان‌های استان مازندران است که با برخورداری از جاذبه‌های بکری مانند گزو و ورسک، دریاچه شورمست و جنگل‌های بکری مانند جنگل هلی‌دار یکی از بهترین مقصدها برای سفر و طبیعت‌گردی است.
کارشناسان معتقدند ارزشمندترین ناحیه‌ی این شهر زیراب نام دارد که از نظر وسعت و جمعیت بالاترین عدد را به خود اختصاص داده و نیز پل سفید که شهرستانی کوچکتر از زیراب و مرکز این شهر است.
شهرستان سواد کوه از ناحیه‌ شمال به شهرستان قائمشهر، از سمت جنوب به فیروزکوه واقع در تهران بزرگ و نیز به مهدیشهر در استان سمنان، از سمت شرق به شهر ساری و همچنین از غرب به بابل می‌رسد و بر پایه آماری که اداره‌ی سرشماری این اواخر اعلام کرده، جمعیت آن ۶۸هزار و ۲۸۶ نفر است که با در نظرگرفتن اینکه در هر یک کیلومتر حدود ۹٫۳۲ نفر زندگی می‌کنند، کمترین میانگین را نسبت به شهرهای مختلف مازندران دارد. همچنین بر پایه نظر کارشناسان، این شهر گستره‌ای بالغ بر ۲،۷۸ کیلومتر مربع دارد. شهرستان سوادکوه در زمان‌های قدیم وسعت و مرز معینی نداشت و در گذر زمان بر پایه عوامل مختلف طبیعی و نیز از نظر سیاسی و اقتصادی دگرگون شده است. محققان و کارشناسان بر این باورند که این شهرستان در گذشته بخشی از طبرستان و ایران بوده است. همچنین، فرهنگ و آداب مردم این شهر از دوران‌های مختلف فرمانروایان تا به امروز تغییر و تحول پیدا کرده است. گفته می‌شود شهرستان سوادکوه از اهمیت زیادی در پیشرفت طبرستان برخوردار بوده و برای فرمانروایان دولت مرکزی ارزش خاصی داشته است.
گویا صحبتی از شهر فرشوادگر در اثرهای تاریخ نویسانی نظیر ابن اسفندیار، استرابون یونانی، مرعشی و کتاب اوستا شده است. در واژه‌نامه‌ی تبری، فرشوادگر از سه بخش تشکیل شده است. در بخش اول فرش به معنی دشت و جلگه، در بخش دوم واد به معنی کوه و در بخش سوم گر به معنی دریا بیان شده است، اما به نظر می‌رسد در کتاب‌های قدیمی مثل التدوین، شهر سوادکوه پتشخوارگر نام داشته است و همچنین حاکمان متعددی در این شهرستان حکومت کرده‌اند.
بر پایه بررسی‌های باستان‌شناسان، رویدادهایی از قبیل دیوان مازندران، نبرد رستم پهلوان نامدار شاهنامه فردوسی و نبردی که اسکندر مقدونی با داریوش سوم، فرمانروای کشور ایران داشته، در شهرستان سوادکوه اتفاق افتاده است.

زبان و گویش
بومیان سوادکوه نیز مانند نقاط دیگر مازندران گویش و زبان طبری یا همان زبان مازندرانی را با لهجه خاصی تکلم می‌کنند. شایان ذکر است که بیشتر واژه‌های زبان طبری به دلیل نفوذ زبانهای دیگر در استان مازندران فراموش شده ولی در سوادکوه از اصالت بیشتری برخوردار بوده و کمتر دچار صدمه گردیده‌است.

سوغات و صنایع دستی
از سوغاتی‌های سوادکوه می‌توانیم به انواع گیاهان دارویی ازجمله، گل‌گاوزبان، لاری، تشی گزه و سبزی‌های محلی و پشت زیک، آغوزنون، رشته‌به‌رشته و قماق اشاره‌کنیم.
صنایع‌دستی سوادکوه عبارت‌اند از صنایع چوبی، دست بافته‌های ابریشمی، پارچه‌های دلیجی، نمدمالی، گلیم‌بافی، جاجیم‌بافی.

جاذبه های گردشگری شهرستان سوادکوه


دریاچه لفور
دریاچه لفور یکی از جاذبه های سوادکوه است که پتانسیل بالایی برای جذب گردشگر دارا است. این منطقه در میان این شهرستان و در استان مازندران قرار دارد و نمونه ی بارزی از یک مکان دیدنی است که دارای طبیعتی زیبا، آب‌وهوایی متعادل و پوشش گیاهی انبوهی است. با بهره برداری از این دریاچه آب روستای شهرهای بابل، بابلسر، قائمشهر، جویبار، امیرکلا، خزر شهر و فریدون کنار تامین می‌شود. همچنین یادتان باشد با پیاده روی در ‌جنگل توسکا، عکس‌های یادگاری بگیرید و در گنجینه خاطراتتان آن‌ها را ثبت نمایید.
بعد از گشت‌ و گذار خود در دریاچه لفور به بازدید از دیگر دیدنی های سوادکوه همچون دریاچه شورمست، رودخانه کسیلیان، سد سنبل رود، آبشار آهکی اسکلیم و آبشار تزر بروید تا لذت سفرتان در مازندران چندین برابر شود. بهترین زمان برای بازدید از این دریاچه ماه ها اردیبهشت تا شهریور است. پاییز هم دیگر جای خودش را دارد اگرچه کمی هوا سرد می‌شود اما تماشای برگ های خزان رنگارنگی که در این منطقه وجود دارد می‌تواند برای شما جذابیت بالایی داشته باشد.

پل ورسک
یکی از مشهورترین و زیباترین جاذبه های سوادکوه پلی است بنام ورسک که نقش بسیار مهمی در پیروزی متفقین در جنگ جهانی دوم داشته است. ساخت پل ورسک در سال ۱۳۱۳ آغاز شد و در اردیبهشت ماه ۱۳۱۵ در عرض دو سال تمام شد. مهندسان این پل به منظور حل مشکل شیب حرکت قطار و همچنین افزایش ضریب قدت لوکوموتیو در گردنه های کوه های البرز تضمیم گرفتند مسیر به شکل سه پل را به وجود بیاورند. این مسیر بعد از اجرا به سه خط طلا معروف شد و جلوه ی زیبایی از هنر مهندسی انسان را پیش چشم بینندگان گذاشت. سه خط طلا در سه کیلومتری پل ورسک قرار دارد و بعد از گذر از روستای ورسک، در ارتفاعات شرق جاده تهران-شمال دیده می‌شود.

غار زنگیان
از دیگر جاهای دیدنی این استان غاری است به نام زنگیان که برای رفتن به آن باید از روستای آلاشت که در ادامه راجع به آن صحبت خواهیم کرد بگذرید تا به یک دو راهی در ابتدای مسیر آن برسید. هنگامی که به این دو راهی رسیدید یک فرعی در سمت چپ وجود دارد که می بایست آن را انتخاب کنید و بعد از پیموندن پانزده کیلومتر به روستای زنگیان که این غار در آن وجود دارد خواهید رسید. دو مسیر بسیار زیبا و دارای سازه های آهکی برای پیمایش این غار وجود دارد. اگر قصد رفتن به این غار زیبا را دارید توصیه می کنیم بدون غارنوردان حرفه ای وارد غار نشوید.

دریاچه شورمست
از دیگر دیدنی های این منطقه که سالانه مسافران زیادی را به سمت خود جذب می کند، دریاچه شورمست است. بازدید از این دریاچه طبیعی می‌تواند برایتان تجربه ای منحصر به فرد از آرامش و لذت را به همراه داشته باشید. از جمله تفریحات هیجان انگیزی که در این دریاچه مهیا است دوچرخه سواری و قایق سواری است که در هنگام حرکت آرام می‌توانید از تماشای جنگل های انبور توسکا هم لذت ببرید. دریاچه شورمست، به‌صورت شرقی - غربی گسترده شده و طولانی ترین کناره ی آن سیصد متر و عرض آن در حدود هفتاد متر است که در ارتفاع حدود ۹۴۰ متری از سطح دریا قرار دارد. دریاچه شورمست برای بسیاری از جانوران محل زندگی و حیاتشان است. جانورانی نظیر مارآبی، قورباغه، انواع ماهی، ملخ و … درون این آن زندگی می کنند.
به مظور دسترسی به دریاچه ی شورمست می بایست از جاده ی فیروزکوه به سمت قائمشهر و پس از طی کردن حدود ۶۵ کیلومتر از جاده فیروزکوه به پل سفید می رسید. با کمی حرکت در سمت راست جاده پمپ بنزینی وجود دارد که از آن می‌توانید بگذرید و جلوتر تابلوی شومست را خواهید دید. در ضمن، برای ورود به محوطه دریاچه شورمست باید هزینه ی ۱۰ هزار تومان برای اتوبوس و ۴ هزار تومان بابت سواری بپردازید.

ارفع کوه
این جنگل بسیار زیبا را که به آن ارفع کوه هم می گویند در منطقه ی البرز قرارگرفته و از توابع این استان است. این جنگل بسیار خوش آب و هواست و دارای چشم اندازی بسیار زیبا به بسیاری از قله های معروف است. خیلی از افراد برای دیدن آبشارها و بسیاری از جاذبه های دیدنی منطقه ی سوادکوه به این جنگل سفر می کنند. این منطقه همچنین دارای تنوع بسیار زیادی از حیواناتی مثل گراز، پلنگ، گرگ و خرس است.

هتل‌ها و اقامتگاه ها گردشگری سوادکوه
اقامتگاه کلبه چوبی باغ ملک سوادکوه (سوادکوه، خروجی شهر مرزی کلا)، اقامتگاه کلبه چوبی الیزه سوادکوه (سوادکوه، مرزی کلا)، اقامتگاه کلبه چوبی باغ ملک سوادکوه (سوادکوه، خروجی شهر مرزی کلا) و اقامتگاه کلبه چوبی الیزه سوادکوه (سوادکوه، مرزی کلا)

مشخصات شهر

کشور: ایران
استان: مازندران
جمعیت: طبق سرشماری نفوس و مسکن سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهرستان برابر با ۴۳٬۹۱۳ نفر و جمعیت منطقه ۶۸٬۷۴۷ نفر و مساحت آن ۲۰۷۸ کیلومتر مربع است٫
پیش شماره تلفن: ۰۱۱

موقعیت